Czy znasz kulinarne triki?

Sprytne sztuczki, sprawdzone patenty, sposoby naszych babć... czy jesteś mistrzynią kuchennych wyzwań?


  1. 1

    Jak ubić sztywną pianę z białek?

    1. dodać odrobinę soli
    2. dodać odrobinę cukru
    3. dodać soku z cytryny
    4. dodać żółtko
  2. 2

    Jak uniknąć posklejania makaronu w czasie gotowania?

    1. wrzucić go na zimną wodę, żeby się zagotował
    2. dodać łyżeczkę oliwy albo oleju
    3. połamać makaron przed gotowaniem
    4. dodać do gotowania plasterek cebuli
  3. 3

    Jak przyspieszyć czas gotowania ziemniaków?

    1. dodać do nich odrobinę masła
    2. dodać łyżeczkę sody
    3. dodać kilka ziaren ziela angielskiego
    4. przed gotowaniem schłodzić je w lodówce
  4. 4

    Jak uratować przesoloną zupę?

    1. dodać mleka bądź śmietany
    2. dorzucić dwa surowe ziemniaki i gotować 10 minut, by wchłonęły sól
    3. dodać skórkę suchego chleba
    4. wylać
  5. 5

    Jak podkreślić smak kalafiora, jednocześnie zmniejszając przykry zapach gotowania?

    1. dodać liść laurowy
    2. dodać nieco cukru i mleka
    3. zamrozić kalafiora przed gotowaniem
    4. gotować kalafior z obierkami jabłka
  6. 6

    Jak uniknąć pryskania tłuszczu podczas smażenia?

    1. dodać do tłuszczu nieco soli
    2. posmarować patelnię cebulą
    3. dodać do smażenia ząbki czosnku
    4. posłodzić potrawę
  7. 7

    Jak zachować kolor gotowanych buraków?

    1. dodać do gotowania nieco octu
    2. dodać do gotowania soku z cytryny
    3. dodać do gotowania kminku
    4. dodać do gotowania korek od szampana
  8. 8

    Jak ożywić zwiędłą sałatę?

    1. włożyć na kilka minut do ciepłej wody
    2. włożyć na kilka minut do zimnej wody
    3. włożyć do zamrażarki
    4. uderzyć kilka razy o ścianę
  9. 9

    W jaki sposób można zagęścić sos?

    1. dodając rozgniecionego banana
    2. dodając mąki ziemniaczanej
    3. dodając cukru w kostkach
    4. dodając surowej cebuli
  10. 10

    Jak uniknąć wypływania białka z jajek podczas gotowania?

    1. dodać octu
    2. wrzucić zapałkę
    3. mocno osolić wodę
    4. dodać skorupki z poprzednio ugotowanych jajek

Czy znasz kulinarne triki?

  1. Wynik

    No cóż...

    ... tym razem poszło niezbyt dobrze, ale zawsze warto próbować dalej.
    Udostępnij swój wynik!
  2. Wynik

    Nieźle!

    Mogło być ciut lepiej, ale na pewno nie jest źle! Parę trików znasz doskonale ;)
    Udostępnij swój wynik!
  3. Wynik

    Kuchnia to Twoje terytorium!

    Gratulacje! Masz spory zapas kulinarnych sztuczek w zanadrzu :)
    Udostępnij swój wynik!
  4. Wynik

    Gotowanie to Twój żywioł!

    Gratulacje! Jesteś przemyślną mistrzynią (lub mistrzem!) kuchni :)
    Udostępnij swój wynik!

Czy znasz kulinarne triki?

Logowanie

Twórz i rozwiązuj quizy!

Nie masz konta?
zarejestruj się

Rejestracja

Dołącz do naszej społeczności!

Akceptuję regulamin.
Zgadzam się przekazać swój adres e-mail, który będzie wykorzystywany do kontaktów w sprawach związanych z moim kontem, oraz akceptuję, że moje aktywności na stronie będą rejestrowane.
Powrót do
logowania

Resetuj hasło

Powrót do
logowania
Wybierz typ quizu
Quiz psychologiczny
Quiz wiedzy
Quiz preferencji
Quiz punktowany