-
1
Utożsamiana z rekuzą i czarną polewką czernina to zupa na bazie:
-
Kaczej krwi
-
Gęsiej żółci
-
Wątroby wołowej
-
Nerek drobiowych
-
-
2
Żurek od białego barszczu różni się przede wszystkim:
-
Dodatkiem białej kiełbasy
-
Dodatkiem jajka
-
Rodzajem zakwasu
-
Dodatkiem warzyw
-
-
3
Na bazie pokazanej na zdjęciu rośliny przyrządzimy zupę:
-
Botwinkę
-
Chłodnik
-
Kalarepową
-
Szczawiową
-
-
4
Technikę przyrządzania kefiru kuchnia polska zawdzięcza:
-
Niemcom
-
Czechom
-
Rusinom
-
Tatarom
-
-
5
Kto pisał...
O "chlebie nadobnym, jarzynkach pięknie przyprawionych, krupeczkach bieluchnych a drobniuczko usianych, o kureczkach tłuściuchnych podanych na obrusku białym..."-
Szymon Szymonowic
-
Jan Kochanowski
-
Mikołaj Rej
-
-
6
Ten specyficzny przysmak szlachta polska jadała jako potrawę postną. Mowa o:
-
Zupie z kurzych łapek
-
Polewce pokrzywowej
-
Grochu ucieranym ze słoniną
-
Ogonach bobrowych
-
-
7
Ajntopf, gzik, myrdyrda czy auszpik to typowe dania kuchni:
-
Wielkopolskiej
-
Świętokrzyskiej
-
Mazowieckiej
-
Śląskiej
-
-
8
Nudelzupa to śląskie określenie:
-
Rosołu z makaronem
-
Pomidorowej z ryżem
-
Zupy nic
-
Barszczu czerwonego
-
-
9
Bazą kotletów znanych jako hreczniaki bądź hreczki jest kasza:
-
Gryczana
-
Kuskus
-
Jęczmienna
-
Jaglana
-
-
10
Popularna "sztuka mięsa z sosem" jest przyrządzana z mięsa:
-
Wołowego
-
Cielęciny
-
Dziczyzny
-
Wieprzowego
-
-
11
Tradycyjny sos przyrządzany z zasmażki mąki i masła, wywaru z warzyw, mięsa lub ryby, przyprawiony winem lub sokiem z cytryny, z dodatkiem karmelu, rodzynków, migdałów to:
-
Biały sos polski
-
Królewski sos polski
-
Szary sos polski
-
Dziki sos polski
-
-
12
Orzechowe, kajmakowe, pomarańczowe... mazurki jada się przede wszystkim:
-
W Nowy Rok
-
Na chrzcinach i weselach
-
Na Wielkanoc
-
Na Boże Narodzenie
-
-
13
Gramatka, faramuszka, biermuszka to polewka na bazie:
-
Chleba
-
Twarogu
-
Śmietany
-
Piwa
-
-
14
Trudno sobie wyobrazić zupę grochową, żurek, gęsinę bez dodatku:
-
Estragonu
-
Mięty
-
Rozmarynu
-
Majeranku
-
-
15
Oscypek to twardy, wędzony ser, wytwarzany z mleka:
-
Koziego
-
Owczego
-
Krowiego
-
Oślego
-
Jak dobrze znasz kuchnię polską?
-
Wynik
Czarna polewka!
Twój wynik to:Oj, nie udało Ci się przejść sprawdzianu ze znajomości polskiej kuchni! Zapewne Twoje upodobania leżą gdzie indziej, może wolisz potrawy egzotyczne, może kuchnię włoską, chińską, francuską czy hiszpańską... Jednak nasza rodzima tradycja też ma przecież wiele pyszności do zaoferowania! -
Wynik
W miarę, w miarę...
Twój wynik to:Nie jest źle! Prawdopodobnie najbliższe jednak są Ci dania popularne w Twoim regionie, które zapamiętałeś jako przyrządzane przez mamę czy babcię. Na pewno masz sentyment do smaków dzieciństwa i świątecznych pyszności, które kojarzą się z miłymi chwilami spędzonymi w gronie rodziny. Jaką potrawę wspominasz z największym sentymentem? -
Wynik
Zaznajomiony z kuchnią polską
Twój wynik to:Twoja znajomość polskiej kuchni jest zdecydowanie na poziomie - może nie zagłębiasz się aż tak szczegółowo w jej dawną historię, natomiast znasz całkiem nieźle potrawy pochodzące z różnych regionów kraju i z przyjemnością próbujesz nowych, kiedy tylko masz po temu okazję :) -
Wynik
Smakosz kuchni polskiej
Twój wynik to:Twój szacunek dla kuchni polskiej i znajomość jej tajników wykracza daleko poza niedzielne obiady w tradycji Twojego regionu. Interesują Cię dania charakterystyczne dla różnych województw, a także historia i rozwój sztuki kulinarnej na naszych ziemiach.
Zapewne z przyjemnością pałaszujesz dobrze przyrządzone pierogi, barszcz czerwony, młodą kapustę, zupę pomidorową czy ogórkową i tradycyjne kotlety schabowe! :)